Strona główna » Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

 

Kto ich spróbował, ten je uwielbia. Potwierdzone wielokrotnie.

Nasze Dzieci z pewnością będą je kojarzyły z okresem dzieciństwa. Racuchy pojawiają się w naszym domu często, zawsze wtedy, gdy mamy więcej czasu, czyli zazwyczaj na śniadanie w sobotę, czasem na kolacje. Są puszyste (językiem dzieci – puchate), syte i bardzo ciężko przejść obok nich obojętnie.

Potrzeba:

– 1/3 paczki drożdży,

– szklanka mleka,

– 2 szklanki mąki (i to zalecam wszelką dowolność co do rodzaju mąki, z minimalnym użyciem pszennej, wyżej rosną),

– 2 jabłka,

– tłuszcz na patelnię,

– 3 łyżki cukru trzcinowego (lub zdrowa czekolada = zblendowany miód, kakao i awokado).

 

Do dzieła:
– w misce rozkruszam drożdże i zasypuję je dwiema łyżkami cukru,
– mleko podgrzewam, aby było ciepłe, nie gorące i zalewam nim drożdże,
– odstawiam je w ciepłe miejsce, na kwadrans, aby wszystko się zapieniło,
– kroję jabłka w grubszą kostkę,
– do drożdży dodaję jajo, mąkę i delikatnie mieszam,
– powoli można już rozgrzewać natłuszczoną patelnię (olejem kokosowym, smalcem, czym chcesz),
– jabłko dodaję do pozostałych składników i powolnymi ruchami mieszam wszystko, pamiętaj, najlepsza, bo jak z reklamy jest parzysta ilość zamieszań 😉
– nabieram łychę paciajki i wykładam na gorący tłuszcz, każda strona racucha powinna się pięknie przyrumienić,
– łyżkę cukru zamieniam w cukier puder w magicznym młynku do kawy i posypuję nimi gotowe racuchy.

 

Uwielbiam je!

Dzieci też <3

1

2

 

4

5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *