Strona główna » Ciecierzyca i szpinak to duet idealny. Tarta w roli głównej.

Ciecierzyca i szpinak to duet idealny. Tarta w roli głównej.

Lubię nowe. Serio. Często w naszym jadłospisie pojawia się coś nowego z internetu. Tym chętniej sięgam po nowinki kuchenne, im chętniej moja Rodzina przyswaja je, zjada i chwali. To motywuje i sprawia, że mi się chce. Że szukam. A kto szuka ten znajdzie, zawsze. W tartach jest zakochana od dawna, ale te masłowe, mączne i mleczne przestały się już dawno u nas pojawiać. Moja świadomość gastronomiczna jest znacznie większa dziś. Czytam, analizuję etykiety, staram się wpłynąć na świadome wybory Grochów (tu mam jeszcze wiele pracy, ale pocieszające jest to, że Leo wybierze jabłko niż cukierka, gdy ktoś je przed Nim położy na jednym talerzu, yeaaaaaah!) coraz bardziej wierzę, że Jesteś tym, co jesz.

Tarta na spodzie z ciecierzycy była dla mnie podwójnym zaskoczeniem. Raz po przeczytaniu przepisu, drugi raz po wyjęciu jej z pieca. Nie mogłam sobie wyobrazić smaku i zestawienia, ale wierzyłam, że da się zjeść. Smak ciepłego ciasta przeszedł moje (i nie tylko!) najśmielsze oczekiwania. Okazała się świetnym obiadem (zarówno na ciepło jak i na ziemno) w  letni dzień.

Na spód potrzeba:

– 2 puchy ciecierzycy (takiej nie trzeba moczyć, gotować – świetna w wersji – „a na obiad dziś tarta”, bez żadnych wcześniejszych przygotowań),

– łyżka mąki orkiszowej,

– 1 jajo,

– łyżeczka sody.

Wszystko wrzucam do miski, blenduję na gładką masę. Przekładam do tartowej formy i do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20-25 minut.

 

tarta2

 

W tym czasie przygotowuję górę tarty, czyli nadzienie:

– dwa opakowania mrożonego szpinaku (po 450 g każde),

– 200 g jogurtu greckiego ()% tłuszczu),

– 3 ząbki czosnku (lubimy czosnek!),

– ulubione przyprawy,

– ser mozzarella.

Zaczynam od podsmażenia czosnku na małej ilości oleju. Gdy czosnek już ładnie pachnie i wygląda wrzucam doń szpinak i duszę go, aż się całkiem rozmrozi.

3

Ubijam białko z odrobiną soli, delikatnie mieszam z jogurtem greckim i dodaję do przestygniętego szpinaku. Mieszam wszystko wytrwale.

Na spód upieczonej tarty kładę ser, dalej wykładam mieszankę i wkładam do pieca na 25 minut w 175 st. C.

Przepis znalazłam na blogu Karoli. Bardzo dziękuję za inspirację.

 

tarta5

 

To było po prostu przepyszne!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *