Strona główna » Ciasto orzechowe z ciecierzycą #petarda!

Ciasto orzechowe z ciecierzycą #petarda!

Lubię się dzielić. Nie będę zatem dłużej zwlekać, tylko wrzucam przepis na ciasto, które jest rajem dla podniebienia. Niekórzy mówią o nim #sztos, i faktycznie, ciężko się z tym nie zgodzić.

Bez pieczenia, ubijania. Słodko, orzechowo i zdrowo. To jest ciasto petarda, smak milion!

 

 

Składniki na spód:

  • daktyle suszone 150g
  • masło orzechowe 50g
  • płatki owsiane błyskawiczne 120g
  • kropla olejku śmietankowego
  • łyżka miodu płynnego

 

Masa:

  • ciecierzyca 2 puszki
  • zdrowe masło orzechowe (bez ulepszaczy, soli, cukru, etc.) 200g
  • 2 łyżki miodu płynnego

 

Polewa:

  • czekolada gorzka 100g
  • łyżka mleka

 

Przygotowanie:

 

Daktyle wrzucam do miski i zalewam wrzątkiem. W blenderze mielę płatki, aż staną się sypkie jak mąka. Mięciuchne daktyle odsączam i wrzucam do blendera. Wszystko mam już rozdrobnione. Łączę składniki w dużym naczyniu. Ręką (bo jednak najdokładniej) mieszam wszystkie składniki i masę układam na dnie tortownicy. Wkładam ją do lodówki.

 

Dokładnie odsączoną i wypłukaną ciecierzycę miksuję z masłem orzechowyn, aromatem i miodem, aż masa będzie gładziutka. Całość wykładam na schłodzony spód.

 

Przyszła pora na polewę. Do garnuszka wkładam pokruszoną na drobne części czekoladę i podlewam mlekiem. Całość podgrzewam. Kiedy się rozpuści, zalewam przygotowaną wcześniej masę.

 

Ciasto ponownie wędruje do lodówki, aby się przyjemnie schłodzić. Godzina wystarczy w zupełności. Jak spędzi tam więcej czasu, to oczywiście nie zaszkodzi. I można podawać.

Możesz mi mówić Masterchef, zasłużyłam.

 

Jest nadzwyczajnie obłędne.

 

Planujesz zrobić? Podziel się opinią. Daję sobie głowę uciąć, że potwierdzisz moje słowa 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *