Strona główna » Ciasto mocno kokosowe, pyszne i ekspresowe.

Ciasto mocno kokosowe, pyszne i ekspresowe.

Lubię spędzać czas w kuchni. Czasem jednak na przyjemności czasu niewiele i na szybko muszę osiągnąć najlepszy efekt. Wiadomo, jak efekty, to tylko najlepsze 😉 I tak własnie powstało ciasto kokosowe. Pyszne, słodkie, czekoladowe, i bardzo mocno kokosowe.

Dwa razy podchodziłam do tematu, zmieniając składniki i ich proporcje. I jest! To ciasto to strzał w samą dyszkę. Do kawy, do pojemnika, w dziecięcą łapkę – wprost idealne.

 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej (polecam tortową)
  • szklanka mąki kokosowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • garść zalanych wrzątkiem daktyli (chwilę pomoczone stają się miękkie)
  • 3 jaja
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

Przerzucam wszystkie składniki do blendera i mieszam. Formę smaruję olejem kokosowym, całość (idealnie zblendowanej masy) przelewam do formy i wkładam do pieca. Cały trik polega na tym, aby piec był już rozgrzany do 180 stopni. Polecam w momencie zalania daktyli odpalić piekarnik. Wszystko pójdzie jeszcze sprawniej.

I co? I już!

Częstuj się śmiało. Smakuje wybornie, czasem jednak mały negocjator musi sypnąć cukrem pudrem „będzie takie pośnieżone mamoooo„. Zatem niech będzie 😀

 

Pyszne? Jasne, że pyszne. I jeszcze bajecznie proste w wykonaniu.

 

Smakuje Ci? Daj znaka, że tak, będzie mi miło <3

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *